Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Άγιος Δημήτριος και Αγιοδημητριάτικα






Σήμερα μιλήσαμε για τον Άγιο Δημήτριο , που γιορτάζει αύριο,26 Οκτωβρίου , τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης.
 Είδαμε εικόνες του Αγίου και μιλήσαμε για τη ζωή του, με πολύ απλά λόγια.



Βιογραφία
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.
Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.
Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας (βλέπε 27 Οκτωβρίου), ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.

Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.
Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.
Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.
Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου είναι και το εξής. Το 1823 μ.Χ. οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη της Αθήνας ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μα ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα. Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από την λουμπάρδα δηλαδή το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε.  


Ο 'Αγιος Δημήτριος είναι μια 5κλιτη βασιλική και πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδας. Είναι χτισμένη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η εκκλησία του πολιούχου της πόλης καταστράφηκε από τη μεγάλη φωτιά του 1917 και ξαναχτίστηκε το 1948. Η εκκλησία είναι διακοσμημένη με πανέμορφο ψηφιδωτό μωσαϊκό. Κάτω από την εκκλησία βρίσκεται η Κρύπτη, το μέρος όπου μαρτύρησε και πέθανε ο 'Αγιος Δημήτριος. Σύμφωνα με το μύθο αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα, η Κρύπτη όπου φυλακίστηκε και τελικά μαρτύρησε ο 'Αγιος Δημήτριος το 303μΧ ήταν παλιά λουτρά. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας η Κρύπτη καλύφθηκε με χώμα και ξαναήρθε στο φως μετά τη φωτιά του 1917. Η ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία ανέλαβε τη συντήρηση και αναστύλωση της Κρύπτης η οποία ξανάνοιξε για το κοινό το 1988.


Όλα τα παιδιά έχουν επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, πολλά από αυτά και τον Άγιο Δημήτριο, οπότε μας είπαν τις εικόνες που έχουν για την πόλη κια φυσικά για το Λευκό Πύργο.

                  Είδαμε εικόνες από το εσωτερικό του ναού, από το παρακάτω βιβλίο

 Η χειροτεχνία μας, ήταν ο Λευκός Πύργος και πάνω του ο Άγιος Δημήτριος και η ελληνική σημαία.























Μερικές ασπρόμαυρες εικόνες του Αγίου Δημητρίου.








 Αφού μιλήσαμε για τον Άγιο Δημήτριο, δε θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε για τα Αγιοδημητριάτικα λουλούδια, δηλαδή τα χρυσάνθεμα.
 Φέραμε στο Νηπιαγωγείο γλάστρες και τις παρατηρήσαμε, τις μυρίσαμε.

Είδαμε τον πίνακα τουVincent van Gogh " Τα χρυσάνθεμα"
Σε ασπρόμαυρο.
Βρήκαμε στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ πίνακες ζωγραφικής με θέμα τα χρυσάνθεμα





Ασπρόμαυρα σχέδια




 
Τα ζωγραφίσαμε























6 σχόλια:

Λίτσα είπε...

Τέλεια!!!!

Το Νηπιαγωγείο μ΄αρέσει πιο πολύ είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΛΙΤΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ

Άννη Λιβαθινού είπε...

Aριάδνη μου υπέροχα όοοοοοοολα!!!Τα λουλουδάκια σου μου άρεσαν πολύ!!!Χρόνια πολλά σε όλους!!!

Unknown είπε...

Και του χρόνου Αριάδνη! Μου άρεσε πολύ το κάστρο σας! Δεν μας το έβαλες όμως! Αλλιώς μας έχεις μάθει!χαχαχχα

Κατερίνα Παπαευθυμίου είπε...

xρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη!!!!!
παλι πρωτοτύπησες!!!!!!!!

annatsiggerlioti είπε...

Αριαδνη ο Λευκος πυργος κ ο αι δημητρης ειναι πολυ ξεχωριστη κατασκευη...θα την κανω του χρονου σιγουρα...Ευχαριστουμε!!!