Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Οι δραστηριότητές μας για την 28η Οκτωβρίου 2017


Προσπαθώντας να προσεγγίσουμε τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, διαβάσαμε το βιβλίο "Το Έπος του ’40 " του Φίλιππου Μανδηλαρά.
Στο βιβλίο Το Έπος του ’40 τα μικρά παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν για μία από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού κράτους. Παραμένοντας πιστός στο συγγραφικό του στυλ, ο Φίλιππος Μανδηλαράς κατορθώνει μέσα από χαριτωμένα και απλά στιχάκια να εξιστορήσει τα γεγονότα που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 1939 και φτάνουν μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας από τις κατοχικές δυνάμεις, στις 12 Οκτωβρίου του 1944:
Στης Αλβανίας τα βουνά πολέμησε με ανδρεία,

σ’ όλους απέδειξε της ψυχής του την αξία.
Για την πατρίδα του ήξερε πως πολεμούσε,
ενάντια σ’ έναν εχθρό που αγέρωχα κοιτούσε

Παρουσιάσαμε τα γεγονότα με κουκλοθέατρο:



 Διαβάσαμε το βιβλίο "Ο μικρός στρατιώτης" του Πάουλ Φέιρεπτ.
Ο μικρός στρατιώτης, που γνώρισε τη φρίκη και τις καταστροφές του πολέμου, τις νύχτες μένει ξάγρυπνος και προσπαθεί να καταλάβει γιατί έγιναν όλα αυτά.
Συζητήσαμε όσα έζησε ο μικρός στρατιώτης και προσπαθήσαμε ν αερθουμε στη θέση του. Τι να σκέφτεται άραγε τα βράδια που φυλάει σκοπιά ή ξαπλώνει να κοιμηθεί; Φτιάξαμε ένα στρατιώτη που το σώματου είναι ένα ολόκληρο κάνσον και κολλήσαμε μέσα, αυτ'ο που πιστεύουμε ότι ονειρεύεται ο στρατιώτης: 








 Κάναμε την παρακάτω ατομική κατασκευή. Το κάθε παιδί έκανε το δικό του στρατιώτη που κρατάει ένα πανό, όπου ζωγράφισε μία εικόνα ειρήνης και έγραψε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ και ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ:














 Μιλήσαμε για τον Άη Δημήτρη και φτιάξαμε το Λευκό Πύργο με την ελληνική σημαία.


 Γράψαμε και διακοσμήσαμε το όχι και φτιάξαμε την παρακάτω κατασκευή σε γλωσσοπίεστρο:



 Αφού ειμαστε στο etwinning μας το βασίλειο του ουράνιου τόξου, βάψαμε ένα ουράνιο τόξο καιστις 2 άκρες του ζωγραφίσαμε 2 εικόνες ειρήνης:








 Φυσικά μάθαμε να γράφουμε το ΟΧΙ:




 Έτοιμο το σκηνικό για τη γιορτούλα μας:


 Στη γιορτή όλοι είμαστε ντυμένοι στα γαλανόλευκα:




 Και ακολούθησε παρέλαση μπροστά στο σχοελίο μας όπου με υπερηφάνεια κουνούσαμε τα σημαιάκια που είχαμε ετοιμάσει:


Δεν υπάρχουν σχόλια: