Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Etwinning"Travelling with a drop" Stem:Νερόμυλοι. Πρόκληση STEM: Φτιάξτε νερόμυλους (watermill)


Νερόμυλοι. Πρόκληση STEM: Φτιάξτε νερόμυλους (watermill). Στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning «Travelling with a drop» τα παιδιά έφτιαξαν νερόμυλους με διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά.
Διαβάζοντας τη συνέχεια της ιστορίας της Καστρούλας, της μικρής σταγόνας που έπεσε από το ποτήρι μια καινούργια πρόκληση μας περίμενε :
«Εκεί θα πάω τώρα» είπε η  μικρή μας σταγόνα
Ανέβηκε στο νερόμυλο και αισθανόταν ότι πήγε στο λούνα παρκ! Γυρνούσε γύρω γύρω και έβλεπε τα πάντα από ψηλά. Στροβιλιζόταν χαρούμενη όταν ξαφνικά το καλαθάκι που καθόταν ξαναμπήκε μέσα στο ποτάμι και την έριξε πάλι μέσα.
«Αχ! Ζαλίστηκα! Νομίζω είναι ώρα να συνεχίσω το ταξίδι μου. Αρκετά διασκέδασα» είπε και αποχαιρέτισε το νερόμυλο.
Συνέχισε να κολυμπάει στο ποτάμι μέχρι που έφτασε σε μια απέραντη γαλάζια θάλασσα. Τι όμορφη που ήταν! Άσπρα κυματάκια χόρευαν πάνω της και μικρά ψαράκια έπαιζαν με τα νερά της. Η μικρή σταγόνα έπεσε με φόρα μέσα στη θάλασσα. Ο ήλιος έκαιγε από πάνω τους. Τι ζεστά που ήταν τα νερά της.
Η σταγονίτσα επέπλεε στην επιφάνεια της θάλασσας και κοίταζε τον ζεστό ήλιο.
«Ουφ! Έσκασα» είπε αναστενάζοντας και πριν καλά καλά το καταλάβει έγινε ατμός και άρχισε να ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό.
Μαζί της ανέβαιναν και άλλες σταγόνες από τη θάλασσα. Μόλις έφτασαν πολύ ψηλά ενώθηκαν όλες μαζί και φτιάξανε ένα μεγάλο  σύννεφο στον ουρανό. Η μικρή μας σταγόνα όμως δεν ήθελε να είναι εκεί ψηλά. Της άρεσε κάτω στη γη.
Γι αυτό και μόλις το σύννεφο έγινε μαύρο και βάρυνε πολύ από τις πολλές σταγόνες που μαζεύτηκαν, αποφάσισε να διώξει μερικές και να τις ξαναστείλει κάτω στη γη. Άρχισε λοιπόν μια δυνατή βροχή και η σταγονίτσα μας έπεσε από το σύννεφο και ξανάγινε νερό…"
Εικονογραφούμε το κομμάτι της ιστορίας:






 Ο νερόμυλος είναι η πρώτη μηχανή παραγωγής έργου που κατασκεύασε ο άνθρωπος με τη χρήση φυσικής, ήπιας και ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Με τη δύναμη που δημιουργεί η πτώση του νερού από ψηλά ή η ροή του και με τη βοήθεια του τροχού, εφεύρεση που άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία, κινήθηκαν απλές και στη συνέχεια πολύπλοκες μηχανές, που κάλυψαν τις περισσότερες ανάγκες των προβιομηχανικών κοινωνιών, αντικαθιστώντας στις πρώιμες μηχανές την ανθρώπινη ή ζωική δύναμη (χειρόμυλοι και ζωόμυλοι), κινητήριες δυνάμεις πριν το νερό και τον αέρα.Με τον νερόμυλο και την βοήθεια της μυλόπετρας επίσης άλεθαν το αλεύρι.(πηγή : Βικιπαίδεια)
Η πρόκληση μας άρεσε πολύ και σκεφτήκαμε ποια  ανακυκλώσιμα υλικά , θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε νερόμυλους!
Φτιάξαμε νερόμυλους με καπάκια, πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια, πλαστικά πιάτα, καπάκι από κουβά, ξυλάκια από σουβλάκια:







Μόλις τους φτιάξαμε καταγράψαμε τα υλικά με τα οποία τους φτιάξαμε και ξεκινήσαμε να τους δοκιμάζουμε ! Ο ενθουσιασμός μας και η χαρά μας ήταν μεγάλος όταν στριφογύριζαν τρελά ...σαν ρόδα του Λούνα παρκ !

Σε φύλλο αξιολόγησης φτιάχνουμε τους δικούς μας νερόμυλους με υλικά της επιλογής μας:







Δεν υπάρχουν σχόλια: